Aktuellt

(Uppdateras ungefär varannan månad.)

Söndagen den 26:e april 2015

Hej!

Den här veckan är jag tillbaka i Helsingfors igen efter tre veckors speluppehåll med ”Mamma Mia!”. Det blev en hel del avslappning, med bland annat en veckas besök i föräldrahemmet i Karlskrona och en härlig, avslappande och kulturellrik 5-dagarsresa till Prag. Jag tycker alltid det är spännande att se nya platser och jag kan verkligen rekommendera den tjeckiska huvudstaden, som både visar upp charm, vackra byggnader och erbjuder oss besökare billig mat, dryck och kläder.

Jag kunde dock inte vara riktigt ledig under hela ledigheten, utan hade ”Ondskan”-föreställningar i Lidköping och Trollhättan. Det blev både skolföreställningar och en offentlig. Återigen blev det väldigt uppskattat och det härligaste är när människor, unga som gamla, kommer fram frivilligt efteråt, bara för att de så gärna vill säga hur mycket de uppskattar monologen och framförandet. Under våren 2016 blir det en ny, längre turné med ”Ondskan” i Västra Götaland och Blekinge, vilket håller på att planeras i detta nu.

För att komma ihåg en enmanspjäs, som är över en timme lång, gäller det att preparera och öva i god tid. Jag bjöd in mina kollegor på Svenska teatern för ett inofficiellt genrep bara någon vecka innan jag skulle köra den i just Lidköping. Då var det nio månader sedan sist, som jag körde den med publik, och det gick verkligen bra. Publiken var även denna gång mycket nöjd med vad de hade sett och jag fick idel lovord från mina kollegor.

Förutom ”Ondskan” nästa vår kommer jag att repetera in min nyskrivna HBTQ-pjäs ”Komma ut”, vilket tidigare i veckan belönades med ett kulturstipendium av Byggnads Kulturpris-kommitté. Vi var över 400 som sökte, 16 fick beviljat och jag var den ende inom scenkonst, som fick äran att motta stipendiet. Dessvärre kan jag inte vara med på utdelningen, som sker i maj, där självaste statsministern Stefan Löfvén kommer att närvara. På Svenska teatern, som dessutom tilldelade mig ett dansstipendium förra veckan, har det varit en intern pjäsläsning av ”Komma ut” och jag hoppas verkligen att de har möjlighet att sätta upp den i framtiden.

Vi har nu några nya personer, som har blivit en del av vår ”Mamma Mia!”-familj och de har gjort ett fantastiskt jobb under den korta repperioden, som de har haft. Dessvärre missade de att träffa svenska kungen och drottningen, som skedde bara veckor innan vi hade speluppehåll. De svenska artisterna, som medverkar i ”Mamma Mia!”, fick möjlighet att besöka Svenska Ambassaden och mingla med kungen, drottningen, vår utbildnings- och utrikesminister. Det var häftigt att bli inbjuden och framför allt var det en stor ära.

Det har även varit många besök i Stockholm, dessa månader sedan senaste ”Aktuellt”, där jag både har fått uppleva nytta och nöje. Visserligen är nyttan (jobbet) ett nöje i sig, så ibland kan det vara svårt att särskilja dem åt. Jag höll en motivationsföreläsning på Balettakademien i Stockholm, vilket uppskattades väldigt mycket av avgångseleverna. Det är alltid kul att komma ut på skolorna och möta morgondagens artister och samtidigt aningen skrämmande att veta att vi snart ses på en audition och kanske kommer att konkurrera om just samma plats i en produktion.

Maj är snart här och vi kommer ha en intensiv senvår med många ”Mamma Mia”-föreställningar och därefter kommer jag att resa både till Köpenhamn och till London innan ni får nästa uppdatering från mig. Det är en hel del andra saker på gång också, men det skriver jag mer om nästa gång.

Vi ses!


 oskar  • Facebook
  • Twitter
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • Live
  • MySpace
  • PDF