Aktuellt

 

(Uppdateras ungefär varannan månad)

Torsdagen den 5:e november 2015

Hej!

Då var det dags för en ny uppdatering och det har, återigen, hänt mycket spännande saker sedan sist jag skrev. Nu kan jag berätta att det var KulturUngdom som valde att stötta ”Komma ut”-projektet, vilket känns väldigt hedrande och kul. Repetitionerna kommer att inledas i slutet av januari i Göteborg, då regissören har sin bas där. I december flyttar nämligen jag och mitt företag till Stockholm, men kommer fortsatt ha massor med verksamhet i Västra Götaland under hela våren fram till sommaren.

Det kommer vara väldigt många föreställningar med ”Ondskan” just i VG-regionen och i skrivandets stund är det uppe i otroliga 125 (!) bokningar under våren. Schemat är nästan helt spikat och jag har endast nio datum kvar, som det går att få in fler spelningar på. Det kommer bli intensivt med ”Ondskan”-föreställningar, främst under dagtid, och kvällsrepetitioner av ”Komma ut”.

Redan innan man påbörjar arbetet ”ute på golvet”, som det heter, måste allt material pluggas in i förtid, för att underlätta både för mig som skådespelare, men också för regissören som vill kunna jobba så effektivt som möjligt, utan onödiga pauser för att inte texten sitter. I nuläget har jag studerat in 3/4 av monologen och visst är det något lättare när det är ens egna ord och ens eget sätt att formulera sig när de väl gäller att plugga text. Detta arbete görs parallellt med att jag har sex föreställningar i veckan av ”Mamma Mia!” på Svenska teatern i Helsingfors.

Det är alltså ett pussel hela tiden, men också ofantligt roligt. Bara för några veckor sedan slog Svenska teatern rekord i flest antal spelade föreställningar på en och samma scen. Tidigare rekordet var kring 216 och nu har vi passerat det med råge. När sista föreställningen körs på nyårsafton i år kommer vi har kommit upp i 279 stycken. (Nu har jag spelat 204 föreställningar av ”Ondskan” och efter våren är jag uppe i över 320 stycken. Kul med produktioner som spelas mycket.)

Jag försöker även vara hemma en del i Stockholm, då det alltid sker kul aktiviteter på hemmaplan. Senast var det Nordiskt kulturmingel, som Nordisk Film anordnade och särskilt inbjudna fick komma. Fin stämning, goda snittar och vacker musik var ett enkelt recept på en mycket lyckad kväll. Nu i helgen blir det återigen Sverigebesök och var är inte mer passande än det jag ska se på Tyrol på söndag – ”Mamma Mia – the party!”.

På plats i Helsingfors har det också varit intensiva månader. Vi hade några riktiga roliga inspelningsdagar i september, då vår kollega Carl-Johan spelade in en musikvideo, där många av oss agerade dansare. Klippning och mixning sker i detta nu och det ska bli riktigt kul att se resultatet. Förutom detta har jag även haft med mig en praktikant under en veckas tid på jobbet, vilket får en att vara ännu mer tacksam och glad över att ha det här yrket och få jobba på en sådan fin arbetsplats.

Extra kul var det även förra veckan när en före detta teaterlärare från Kulturskolan i Karlskrona (numera en god vän) var på besök med några av sina teaterelever. Efter föreställningen var alla helt förbluffade, inspirerade och tagna och det var tydligt att resan gav dem det ultimata – de skulle satsa på skådespelaryrket! Jag blir alltid glad när människor ser en föreställning, som kan tagga och motivera dem till framtida beslut.

Vi ses!


 oskar



  • Facebook
  • Twitter
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • Live
  • MySpace
  • PDF